Desetič na Trstelj

RENČE

11 12
 2015

Člani DLT Filipides so zaokrožili desetico novoletnih nočnih tekov na Trstelj. Desetega vzpona se je udeležilo 14 tekačev, ki so startali izpred cerkve v Renčah nekaj po 18. uri.

Uro pozneje so bili najhitrejši že na cilju desetkilometrske poti, polovično speljane po asfaltu, druga polovica pa po gozdni poti in stezi, vrh Trstelja na 643 metrih. Počasnejši so 500-metrski vzpon premagali dobrih 20 minut kasneje. Nekateri so si privoščili še spust v Renče, ali pred ali po skupinskem vzponu.

Po tradiciji je zmrzovanju vrh hriba sledilo tajanje in druženje v Biljah, pri Dornikih, kjer so se tekačem pridružili še nekateri kolegi. Njuna klet je namenjena tovrstnim zabavam, doživela jih je že veliko, in filipidesi se tam vedno odlično počutijo. Valda poskrbi za nenadkriljivo prehrano (na koncu je torta za polizati vseh deset prstov), Valter tam od zida prinese steklenice žlahtne kapljice, potem pa za mizo ob prasketajočem kaminu tekači modrujejo o dogajanju iztekajočega se leta in razglasijo najboljše tekače v društvu. Najboljša z letnico 2015 sta Ana Uršič in Miljan Slamič, ki sta prejela pokala, Ana pa tudi napoved, da jo čaka kandidatura za predsednico DLT Filipides na januarskem občnem zboru.

Desetletnice vzponov sicer niso formalno obeleževali, spomnili pa so se, kako se je začelo, že pred desetletji, kot DLT Filipides še ni obstajal in ko je proti vrhu vodil zgolj makadam, po katerem so – za razliko od sedanjih tekov – tekmovali za najboljši čas. Konec osemdesetih let je tek na Trstelj obeleževal dvoboj med Mirom Vogričem in Edvinom Kosoveljem, slednji je bil pri tem uspešnejši, vsi ostali pa so daleč zaostajali za šampionoma, ki sta vpisovala čase okrog 40 minut (start pri cerkvi v Renčah, cilj vrh Trstelja).

 

trs-skupinska-500
Skupinski posnetek pred startom v Renčah.

 

trs-smeh-500
Smeha je bilo v neomejenih količinah.

 

trs-najboljsa-500
Tekača sezone 2015 Ana Uršič in Miljan Slamič.

 

Fotogalerija je na povezavi.

VJ