X-tek Dimnice 2016

SLIVJE

16 10
 2016

Tek skozi kraško jamo Dimnice in po njeni okolici je letos, ko so organizatorji pripravili tretjo izvedbo, privabil 150 tekačev (prvi 79, drugi 127). V prijetnem, prav nič jesenskem vremenu so uživali v teku in brkinskih dobrotah, na 4000 metrov dolgi progi pa sta bila najhitrejša Ana Čufer in Simon Strnad. Ana je postavila ženski rekord proge s časom 16:15, Simonov čas pa je drugi najboljši doslej, rekord ima še vedno dvakratni zmagovalec X-teka Alessandro Morassi s časom 14:16.

Nedeljski X-tek Dimnice 2016 v sodelovanju s Krajevno skupnostjo in Agrarno skupnostjo Slivje ter pod pokroviteljstvom Občine Hrpelje-Kozina organizirajo Jamarsko društvo Dimnice Koper, Športno društvo Kraški tekači Sežana, Turistično društvo Dimnice Slivje, Športna zveza Občine Hrpelje-Kozina, Vaška skupnost Šmarje pri Sežani in spletni portal Ljudstvo tekačev. Letos je bilo nekaj negotovosti, kako se bo izteklo, saj je še dan prej na startnem mestu bila luža. A vse se je odlično izteklo in sonce je marsikoga grelo še preveč, če se je na progi naprezal.

Letošnja zmagovalca sta bila prvič v Slivju. Ana Čufer iz Dobravelj pri Ajdovščini je reprezentantka v gorskih tekih, a izid spopada z lansko zmagovalko, Tržačanko Nicol Guidolin, ki je progo poznala, vnaprej ni bil prav nič gotov. Ana je na cilju imela minuto prednosti, za LT pa je povedala, da je pod zemljo tekla z nekaj rezerve. Upoštevala je nasvet organizatorja, naj pazi predvsem na varnost na spolzki progi, poleg tega pa niti svetloba ni dovolj močna, da bi omogočala razvijanje maksimalne hitrosti. Tako so očitno ravnali prav vsi tekači, saj niti tokrat ni bilo omembe vrednih spodrsljajev oziroma padcev, kaj šele poškodb. Dežurna zdravniška ekipa iz Ilirske Bistrice tako ni imela nobenega dela. »Ful lep tek, prav uživala sem,« je povedala zmagovalka. Drugouvrščena Nicol se tačas bolj ukvarja s kolesarstvom in pred tekom je potarnala, da je noge ne ubogajo najbolj. Novice, da je tudi tokrat na stopničkah, se je močno razveselila, uvrstitev je presegla njena pričakovanja. Tretja je bila Litovka, ki živi v Italiji, postavna Alionka Kornijenko. Tudi ona je že tekla v Slivju, celo v času nosečnosti. Sledile so Žirovka Katja Rakušček, Tržačanka Serena Kuhar in Špela Malovrh, tekačica, ki se na primorskih gorskih tekih redno uvršča med najboljše.

Tokrat je Špela ostala prikrajšana za stopničke v kategoriji, za kar se ji organizatorji tudi ob tej priložnosti opravičujejo. Zgodilo se je, da so bili nekateri tekači, ki so se prijavili tik pred tekmo (večina se jih je prijavila že prej prek elektronske pošte), v naglici vneseni nepravilno, tako da so se nekateri moški znašli v ženskih kategorijah. Na sami podelitvi so večino zapletov uspeli rešiti, so pa namesto Špeli bronasto medaljo podelili drugi tekačici. Špela bo svojo medaljo naknadno prejela po pošti. Vsekakor utegne biti drugi del pokala Jamska kombinacija, 27. novembra v Briščikih, ko bo na sporedu tekma Cronotraversata del maestro (http://www.caicim.it/indexita.asp), nadvse zanimiv. Italijanski organizatorji iz CAI CIM-a so tekačev Slivju vpisovali na svoj tek z izdatnim popustom (13 namesto 18 evrov).

Simon Strnad, doma sicer iz Komna, je na tek prišel z Gorenjske, skupaj s spremljevalci. Prav pred kratkim je ponovno osvojil naslov primorskega pokalnega prvaka v gorskih tekih, v soboto pa je zmagal še na enem od hrvaških trejlov. Startal je zadnji in skočil na prvo mesto. Drugi je bil Paolo Glavina iz Boljunca, eden od organizatorjev teka v Briščkih, pripadnik Ljudstva tekačev, saj sodeluje tudi pri naših štafetah, tretji pa je bil stari znanec X-teka iz Trsta Amedeo Sturam. Tudi Simonu se X-tek zdi zelo zanimiv, to je bilo pravo doživetje. Povejmo še, da je bil sedmi absolutno stric Ane Čufer Mirko Čufer. Na startu ni bilo nekaterih šampionov briškovskega teka, ki so tako zamudili priložnost za pokalno zmago.

V najstarejši kategoriji sta tekla dva gospoda, dve leti starejši Albert Lazar je bil hitrejši od Sergia Englandija. Polovica tekačev je prišla iz Italije, Slovenija je bila zastopana s tekači z domala vseh koncev države, tekle pa so tudi Hrvatica in Črnogorka. X-tek je tako zbral tekače iz petih držav, če smo prav šteli.

Za tekače je skrbelo skoraj 40 prostovoljcev, od domačih Slivarcev in Kraševcev tudi Istrani, prostovoljka iz Velenja pa se je celo odločila, da svoj rojstni dan preživi v Slivju, kolege iz organizacije je presenetila s pecivom.

Lani so domače žene skuhale super joto, letos so super joti dodale še bolj super štrudel (širši Sloveniji znan kot jabolčni zavitek) iz slovitih brkinskih jabolk, ki se je kar stopil v ustih. Ponudba domačih izdelkov in pridelkov na mini tržnici v Slivju, kamor so se po teku preselili tekači, je bila tokrat še bogatejša od lanske, pa tudi prometa je bila kakr precej. To je – med drugim – tudi eden od ciljev organizatorjev. Pozornost Tržačanov je šla tudi brkinski slivovki – gostitelji so jo (seveda brezplačno) očitno ponudili v premajhnih količinah ...

Priznanja je delila županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek. Nekoliko se ji je mudilo, kajti čakali so jo še na druženju ob kostanju v Rodiku (sobotni kostanjev praznik so zaradi slabega vremena prestavili na nedeljo). Za podelitev pokalov si je nadela bele rokavice, tako kot so si jih tudi vsi prejemniki. Pokali so namreč iz aluminija, ta pa je občutljiv na dotik z golo roko. Tudi letos jih je oblikoval in izdelal podjetnik, sicer jamar, Bojan Spasović s svojo ekipo. X-tek namreč slovi tudi po unikatnih pokalih.

11-letni Tarik je ob koncu pomagal Igorju Reščiču izžrebati 25 prejemnikov praktičnih nagrad, ki so jih prispevali sponzorji, tudi naglavne lučke, nepremočljive vrečke za mobije in dva kakovostna kosa športnih oblačil.

Vsak tekač iz startnine 10 evrov prispeva en evro za čiščenje kraškega podzemlja. Nekaj dni pred tokratnim tekom so člani Jamarskega društva Dimnice Koper čistili jamo pri Materiji, od izkupička tretjega teka pa bodo organizatorji spet desetino startnine namenili čistosti jam. Vsekakor je dobro vedeti, opozarja Franci Malečkar, da se tekači X-teka trudijo za čistost vode, ki jo pijejo Koprčani in njihovi sosedi, priteče pa prav s tega konca Krasa.

 

 Izidi, moški absolutno:

x-izidi-moski

x-izidi-moski2

Ženske absolutno:

x-izidi-zenske

x-izidi-zenske2

 

x-simon

Simon Strnad, zmagovalec tretjega X-teka.

 

x-pupe

Najhitrejša dekleta (pokale držijo z rokavicami): Nicol Guidolin, Ana Čufer, namesto Alionke Kornijenko, ki je odhitela domov k hčerkici, pa je na tretji stopnički njena pooblaščenka.

 

x-start
Prvi par na teku sta sestavljala Zvonko Belec (levo) in Veselko Španič.

 

x-spodaj

Posnetek iz podzemlja. Tekačem so jamarji pod noge položili rdeče preproge.

 

x-franci
Franci Malečkar je dvakrat vodil po jami. Najprej tekače, da se spoznajo s progo, po tekmi pa še vse ostale zainteresirane.

 

x-sasaTekače je pozdravila županja Saša Likavec Svetelšek.

 

x-bojan

Avtor pokalov Bojan Spasović.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Video Miloša Stankoviča je na povezavi.

 

VJ, foto: Lucia in Claudio Sardella, Mitja Črne, VJ

(avtor je eden od organizatorjev)