4. Tek Škofije tečejo

ŠKOFIJE

29 03
 2015

Na Škofijah so v nedeljo, 29. marca 2015, četrtič pripravili tek Škofije tečejo. Organizirala ga je domača Osnovna šola Oskarja Kovačiča v sodelovanju s športnim društvom Tekači z obale, našteli so 151 tekačev, kar je največ doslej. Zdi se, da ta tek nadomešča nekdanji Kros Primorskih novic.

V sončnem vremenu je 51 (25 moških, 26 žensk) odraslih tekačev odteklo slabih deset kilometrov po Parencani do Bertokov in nazaj. Ta tek ni namenjen kakšni hudi tekmovalnosti, časov ne ugotavljajo, zabeležijo pa le tri najhitrejše na cilju. In ti so bili med moškimi Danijel Vinčec (ŠD 3šport), Peter Harnold (SCRT Maribor) in Claudio Ridolfo (Trieste Atletica), med ženskami pa Ana Radivo (ŠD 3šport), Polona Demšar (KKK Ankaran) in Maja Šprohar (ŠD 3šport). Pravzaprav podatek o 51 odraslih ni točen, kajti v družbi 50 odraslih je tekla devetletna Lisa Garcia (Tekači z obale), skupaj z mamo Sanelo Kadić in Simono Glavan.  Na krajših progah so po dolgem teku tekmovali tudi vrtčevski otroci in osnovnošolci. Našteli smo stoenega, tako da seštevek udeležbe 152 krepko presega vse dosedanje. Startnina ni bila pretirana, pet evrov za otroke, osem za odrasle, 15 za tričlanske družine.

»Vsako leto nas je več. Prejšnja leta sem nabavila 150 startnih številk, a so ostajale, letos sem jih samo 120, pa jih je zmanjkalo, tako da smo morali uporabiti tudi lanske,« je povedala Metka Pikl, glavna organizatorka, tudi pobudnica tega teka.

Metka je zagovornica netekmovalnega teka, takšnega, ko v cilj pritečeš z nasmehom. S tem argumentom je prepričala številne šolarje, da so se odpravili na tek, kljub temu, da se to v teh časih zdi misija nemogoče. »Ni pomembno zmagati, temveč sodelovati. Pri teku je treba uživati, se ga lotiti z veseljem. Ker je bil tek netekmovalen, so mladi prišli v tolikšnem številu – nikoli jih še ni bilo toliko,« je povedala Metka.

Prihodnje leto bodo zadovoljili tudi tiste (redkejše) tekače, ki si želijo izvedeti svoje čase, saj so si zagotovili pomoč nekoga, ki bo meritve (celo s čipi) opravil brezplačno. A bistvo teka Škofije tečejo, uživanje v teku, se ne bo spremenilo, zagotavlja Metka.

Četrt stoletja so na Škofijah po zaslugi neumornega Boža Dobrojeviča pripravljali Kros Primorskih novic, zadnja leta pa o teh krosih (zadnje so pripravljali na Bonifiki) ni več slišati. To, kar zadnja štiri leta počnejo na OŠ Oskarja Kovačiča Metka (je učiteljica na šoli in predsednica ŠD Tekači z obale) in njeni sodelavci, močno diši po nadaljevanju polstoletne tradicije krosa, le da nima nobene zveze s Primorskimi novicami. Letos so vabila pošiljali na vse istrske osnovne šole, tek pa pravzaprav predstavlja nekakšno občinsko prvenstvo v teku, ki jih včasih ni bilo tako težko organizirati kot danes ...

V nedeljo se na Škofijah ni samo teklo. Zbirali so rabljeno športno opremo za otroke in prostovoljne prispevke za sklad šole in vrtca. In zbrali so vrtoglavih 680 evrov! Organizacija je bila mnogoplastna zadeva, nikakor ne zgolj v rokah učiteljev in tekaških navdušencev. Učenci četrtih razredov so izdelali medalje, šestošolci so pekli piškote, na popoldanskih delavnicah pa so šolarji izdelovali darila in rožice ter pisali misli za tekače (vsak je dobil svojo).

 

skof-start-500

Mladina se je teka lotila z veseljem in strastno.

 

skof-naj-400

Najhitrejši med odraslimi.

 

skof-lisa-500

Simona, Lisa in Sanela v cilju.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ