12. reXov tek

IZOLA, KOPER

30 06
 2018

Zadnji junijski dan se je iztekel ducat reXovih tekov, namenjenih tako tekaškim začetnikom kot izkušenim tekačem. Zmagovalca zadnje izvedbe sta bila Simon Strnad, to je bila njegova peta zmaga na tem teku, in Zala Lenarčič, 10-letna članica AK Pivka, ki je v odsotnosti sestre Neže, trikratne zmagovalke, poskrbela za družinsko slavje. Skupno sta bila najuspešnejša Simon in Barbara Adamič.

Organizatorji so za zanimivejši zaključek razglasili skupno najuspešnejše na 12 tekih, pri čemer so upoštevali uvrstitve med prvo trojico (prvo mesto 3 točke, drugo 2, tretje 1) in točke za zadnji tek podvojili. Tako je Simon s petimi zmagami prišel do 18 točk, Mitja Volčanšek je z drugim mestom dopolnil svojo točkovno bero in tudi v tej konkurenci zasedel drugo mesto, podobno se je odrezal Boštjan Dolgan z dvema tretjima mestoma. Edino Neža bi lahko Barbari odvzela skupno prvo mesto, a je njena odsotnost že pred startom poskrbela za potrditev zmage domačinke.

Zala je na stopničke stopila še enkrat, tokrat za sestro, tretje mesto pa je kljub odsotnosti ubranila Kristina Bele, rekorderka proge s časom 17:33. Moški rekorder je Žan Žepič s časom 14:10. Na 12 tekih smo našteli 282 nastopov, na zadnjem tudi skupine hitrohodcev iz AK Koper. Pripeljal jih je trener, proslavljeni Fabio Ruzzier, med njimi je bila še sveža mladinska državna prvakinja na 5000 metrov Eva Čanadi. Kljub temu, da tehnika teka omogoča tekačem višje hitrosti in boljše čase, so se hitrohodci izkazali z dobrimi nastopi, neobičajen trening pa so ocenili kot dober.

Še en Fabio je sodeloval. Fabio Ivančič »s hriba« je bil tokrat še bolj radodaren do sotekačev in organizatorjev, zasul jih je z darili in okrepčili, da jim je bilo kar nerodno. In seveda je tudi tekel, kot običajno si je izposloval predčasni start, »da me ne boste predolgo čakali«, pridružili pa sta se mu dve dekleti.

Kaže, da prinašanje okrepčil postaja tradicija, saj so se Karolininim mafinom pridružili še drugi prispevki, tako da so (zaradi velikih količin) imeli nekaj težav s konzumiranjem. Zadnji tek je tako potrdil duha te prireditve, izvirne za naše kraje in dobrodošle popestritve v množici komercialno usmerjenih tekov.

Do naslednjega Istrskega maratona je še daleč, je pa blizu naslednji X-tek Dimnice, iz katerega izvira zamisel o reXovem teku. 16. septembra bo ekipa prostovoljcev Ljudstva tekačev v Slivju pripravili peti tek po kraškem podzemlju in površini, nato pa bodo verjetno sledile nove izvedbe reXovega teka, čemur bodo dodali še kakšen trejl ali gorski tek v Istri. Temu moramo dodati še kakšnega od prijateljskih tekov, pri katerih sodelujejo člani  organizacijske ekipe reXovega teka, prvi naslednji bo sežanski Tek na Tabor 25. avgusta. Seveda pa je treba po vročini teči s pametjo, vsaj nekaj dni ali tednov pavze bo dobro delo.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad 14:40
  2. Mitja Volčanšek 14:50
  3. Boštjan Dolgan 15:30

Ženske:

  1. Zala Lenarčič 19:10
  2. Barbara Adamič 19:28
  3. Nataša Novina 20:14

Vsi izidi so na Facebooku:
https://www.facebook.com/reXovtek/

 

Skupno (točke prvih treh na 12 tekih):

Moški:

  1. Simon Strnad 18
  2. Mitja Volčanšek 11 (dva zmagi)
  3. Boštjan Dolgan 10 (ena zmaga)

Ženske:

  1. Barbara Adamič 20
  2. Neža Lenarčič 13
  3. Kristina Bele 9

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipORwJ_IwYqHXmmWD6lCDiOvzA19XD1WP_Uq7jQ9agiv34w8hfZ9E1m8863saLHGyg?key=VnlqOVFTZGFvRUJWRjBvSW52dmxUX0k0ZXp0MTlR

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=hJ_Yz1IExZ0&feature=youtu.be

 

VJ (avtor je član ekipe organizatorjev teka)