Trejl Kokoš

BASOVIZZA (BAZOVICA)

11 03
 2018

Sedma izvedba teka Kokos Trail, ki ga na 16 in 8 kilometrov pripravljajo organizatorji iz društva Evinrude (Milje) in njihovi sodelavci, je potekala v znamenju dežja in blata, ponekod pa tudi še snega. Zmagovalca daljše proge sta bila Gašper Bregar in Maja Škrlj.

Organizatorji so tekačem, med katerimi je bilo kot običajno veliko Slovencev, dali priložnost, da se predhodno prijavijo, startnino pa plačajo šele na dan teka. Ker je slabo vreme marsikoga odvrnilo od nastopa, se je v Bazovici pojavilo sto tekmovalcev manj, kot se jih je prijavilo (skoraj 600), a ni kazalo, da bi to kaj veliko motilo organizacijsko ekipo. Na cilju smo našteli 435 tekačev, kakšnih 40 pa jih je odstopilo.

Na krajši progi, dolgi osem kilometrov, s 300 metri vzponov, je serijo slovenskih zgodnjih prihodov v cilj začel Matic Plaznik (CNC servis). Zmagal je s časom 40:42, med ženskami pa je bila najhitrejša Erika Centomo (San Giacomo, čas 53:38).

Gašper Bregar je po naših podatkih na Kokoš tekel že sedmič in je svojo drugo zmago obeležil s kar prepričljivo prednostjo. Simon Alič je bil tretji. Lanska poškodba (prometna nesreča) je le še preteklost, na začetku sezone pa mu še manjka hitrosti, kot ugotavlja Gorenjec. Njegovo in izjave še nekaterih drugih tekačev najdete v našem videu in jih tu ne bomo ponavljali. Med deseterico sta skočila še Tine Hren, ki zapušča mladinske vrste, in veteran Simon Strnad.

Za tiste, ki podrobneje spremljajo slovensko tekaško sceno, niti ni bilo presenečenje, da je med ženskami slavila Maja Škrlj iz Šmarij pri Sežani. Maja je sicer osvojila že kar nekaj kolesarskih naslovov, vsake toliko pa se poskusi tudi v teku. Pred tedni je zmagala na mirenskem trejlu, doma pa ima tudi pokal za zmago na istrskem polmaratonu. Na Bazovici je bila njena prednost podobna Gašperjevi. V izjavi za Ljudstvo tekačev je Maja, članica vipavskega Izvira, napovedala, da se namerava v prihodnje še bolj posvečati teku – če ji bo le noga, ki jo občasno opozori nase, to dopuščala. Tretja je bila Giulia Della Zonca, še pred nedavnim je domovala v slovenski Čičariji, nato pa se je vrnila v Trst, ena od organizatork X-teka Dimnice, projekta Ljudstva tekačev. Po rojstvu drugega otroka se je hitro vrnila na tekaške steze in motivacije za trd trening ji, nekdanji veslačici, tudi italijanski državni prvakinji, ne manjka. Saša Pisk, še ena Primorka, si je s četrtim mestom prislužila leseno medaljo, Štajerka (tudi kolesarka) Andreja Godec pa je bila šesta.

Vzdušje je bilo prijetno, vreme ni uspelo skvariti pozitivne energije tako organizatorjev kot tekačev. Vse pa organizatorjem le ni šlo po maslu. Predsednik društva Evinrude Graziano Ferlora je neuspešno spodbujal zmagovalca Gašperja in Majo, naj že enkrat odpreta šampanjec. Morda ga nista slišala ali razumela, za Gašperja pa vemo, da mu odpiranje šampanjca bolj prija v ožjem, domačem krogu. Vaš poročevalec se s takšnim pristopom strinja, kajti čiščenje obleke in oživljanje kamer po šampanjskem tuširanju je lahko presneto mučna zadeva ...

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Gašper Bregar (KGT Papež) 1:07:09
  2. Paolo Massarenti (San Giacomo) 1:10:47
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 1:11:34

5. Tine Hren, 7. Simon Strnad

Ženske:

  1. Maja Škrlj (Izvir Vipava) 1:24:48
  2. Paola Romanin (Aldo Moro Paluzza) 1:28:11
  3. Giulia Della Zonca (Aldo Moro Paluzza) 1:29:01

4. Saša Pisk, 6. Andreja Godec

Vsi izidi so na povezavi.

 

kokos-simon

Simon Alič in Gašper Bregar na startu.

 

kokos-start

Start.

 

kokos-bregar

Gašper Bregar prihaja v cilj.

 

kokos-stefano

Maja Škrlj z enim od organizatorjem Stefanom Bevilacquo.

 

kokos-giuli

Tako sta si po prihodu na cilj padli v objem drugouvrščena Paola in Giulia.

 

 

kokos-sasa
Saša Pisk na cilju v družbi Aljoše Kržišnika.

 

kokos-andreja

Andreja Godec rada pride v Bazovico, kjer je tekla že večkrat.

 

kokos-moski
Najboljši moški na 16 kilometrov.

 

kokos-zenske
Najboljše ženske na 16 kilometrov.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ