reXov tek tretjič

IZOLA, KOPER

10 02
 2018

Prostovoljci Ljudstva tekačev so za sotekače 10. februarja 2018 tretjič pripravili reXov tek, 4160-metrsko preizkušnjo na odseku obalne ceste Izola-Koper. Tudi tokratna udeležba je bila podobna prejšnjima, med 29 tekači pa sta zmagala Peter Harnold in Neža Lenarčič.

Jutro je bilo hladno, kazalo je štiri stopinje, do konca teka pa se je ozračje ogrelo za kakšno stopinjo. Sonce in pogled na morje sta delovala blagodejno zlasti na tekače, ki so na obalo prišli iz notranjosti, nekoliko pa je bila moteča burja, ki jo tekmovalci občutijo v prvi polovici teka, ko so usmerjeni proti koprski Žusterni.

Med tekači ni bilo maškar (teklo se je na pustno soboto), zato pa je bilo med gledalci mogoče videti viteza, ki je živahno mahal z mečem, pa tudi nekaj organizatorjev je z dodatki na opravi opozorilo na pustni čas. S hriba nad Rudo, kjer domuje, se je spustil 85-letni Fabio Ivančič in prvič odtekel tekmovalni tek na nedavno prometa oproščeni cesti, skorajda na svojem dvorišču. Bil je polnih rok. Ustavil se je pri škatli za prostovoljne prispevke, na mizi z okrepčili pa je odložil še škatlo slaščic. Teh se je nabralo kot še nikoli, pustni čas je bil res bogat. Tekaške organizatorje iz družine Praprotnik-Kozina je dan pozneje čakala izvedba 12-urnega teka med Piranom in Sečovljami in na start reXovega teka so prinesli nekaj od okrepčila, ki je pripravljen čakal na nedeljo. Vročega čaja je bilo več vrst, tudi nesladkanega, mraz pa je popil prav vsega. Slaščic kljub dobri volji tekači niso zmogli povsem pospraviti.

The Queen so svojo odo šampionom odigrali šestim najhitrejšim, med katerimi sta bila zmagovalca Peter Harnold in Neža Lenarčič. Triatlonec Peter se je lani mučil s poškodovano tetivo in šele prav začenja treninge, vseeno pa je Mitji Volčanšku odvzel rekord proge. S časom 14:52 se je prvi spustil pod 15 minut. Le za sekundo je to časovno mejo presegel Ervin Furlan, ki mu je uspel res hiter tek. Starostni preračun, tega organizatorji reXovega teka vedno naredijo, je 44-letnega Vipavca iz Podnanosa postavil prav na vrh, kjer mu družbo dela nepopustljiva 59-letnica Slavka Petraš. Slavka in dvakratna zmagovalka Neža sta se pomerili na vseh treh dosedanjih tekih, vsakokrat je bila tinejdžerka hitrejša, Slavkin zaostanek pa je iz teka v tek manjši. Tretji stopnički sta osvojila Anej Likar in Barbara Adamič.

Zabeležiti moramo še en rekord. Po tem, ko sta se prva dva teka končala v eni uri po znaku za start, je bilo tokrat vse pospravljeno že ob 9.52. Ne bi mogli reči, da se na reXovem teku izgublja čas ...

Naslednji bo 24. februarja.

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Peter Harnold 14:52
  2. Ervin Furlan 15:01
  3. Anej Likar 15:35

Ženske:

  1. Neža Lenarčič 19:15
  2. Slavka Petraš 19:23
  3. Barbara Adamič 19:44

 

absolutno

Izidi absolutno.

 

starost

Izidi, dopolnjeni s preračunom na starost 30 let.

 

rex-vitez

Tekače si je prišel pogledat vitez.

 

rex-niko3

Pred startom.

 

rex-peter

Peter Harnold je odtekel rekordni čas.

 

rex-furlan

Ervin Furlan je bil najhitrejši po starostnem preračunavanju.

 

 

rex-punce

Tri najhitrejše.

 

rex-jasmina

Jasmina s skokom v cilj.

 

rex-fabio

Fabio Ivančič, starosta primorskih tekačev.

 

rex-okrepcevalnica2

Okrepčevalnica je bila tokrat še posebej bogato založena.

 

rex-majice

Mala Sofija je razdelila tri tehnične majice X-teka Dimnice.

 

rex-maskare1

Nekateri od organizatorjev so bili hudo neresni.

 

Fotogalerija je na povezavi.


Video je na povezavi.

 

VJ (avtor je član organizacijske ekipe)