Tek treh vrhov

SOLKAN

12 11
 2017

Na seznam slovenskih trejlov, ki se hitro daljša, je 12. novembra 2017 neumorni Miha Repič vpisal Tek treh vrhov (Škabrijel, Sveta Gora, Sabotin). Na voljo sta bili dve dolžini, 28 in 12 kilometrov. Na daljši sta slavila Bojan Ambrožič in Katja Kegl Vencelj, na krajši pa Simon Strnad in Ana Čufer. Moralni zmagovalec daljše preizkušnje je Marko Tratnik.

Zahtevna prireditev je bila zastavljena širokopotezno, kot si takšen trejl z zgodbo (o prvi svetovni vojni in soški fronti) zasluži. Miha je povezal interes Goriške, tamkajšnjega turističnega gospodarstva, zgodovino, gorski tek in zabavo. Nekaj slabosti je sicer bilo pri izvedbi, a celoten vtis je bil pozitiven. Progi sta tekačem všeč, zgodovinski dekor, originalna priznanja, pogostitev in ne nazadnje vreme (naslednji dan je bilo bistveno slabše) so predstavljali okvir prijetnega tekaškega dogodka s kar 259 tekači mednarodne provenience, večinoma Slovenci in Italijani.
Žal pa pri nagrajevanju najhitrejših organizatorji niso imeli srečne roke. Eden od organizatorjev, ki je usmerjal tekače pri prehajanju Soče z rafti, zanimivem dodatku teka, je dotlej vodilnega Marka Tratnika napačno usmeril (ni šlo za to, da bi se tekač na progi izgubil) in mu po oceni nekaterih poznavalcev naložil dodatnih 12 minut in pol. Bojan Ambrožič je priznanja za zmago sprejel, v prepričanju, da je Marko (podobno pa tudi četrtouvrščeni Anže Šenk) zašel, ob zavedanju, da dejansko ni zmagal (v svojem blogu je pošteno napisal, da je bila zmaga »nezaslužena«). Marko, izjemno skromna oseba, se ni želel izpostavljati in je sprejel drugo mesto, Bojan pa je zamudil priložnost, da dobi eno od častnih priznanj, ki jih bo Ljudstvo tekačev podelilo ob koncu leta.

Na krajši, 12-kilometrski progi je bil najhitrejši Simon Strnad, ki je sobotni zmagi v Sežani dodal še goriško, najboljši dosežek pa je uspel Ani Čufer, ženski zmagovalki, v absolutni uvrstitvi pa četrti; predse je spustila samo tri od 35 moških.

Na daljši progi so našteli 185 finišerjev (136 moških in 49 žensk), na krajši pa 74 (35 moških in 39 žensk). Delež tekačic je potrdil pravilnost organizatorja, da ob daljši pripravi tudi krajšo progo, bolj pisano na kožo žensk. Organizator je bil Javni zavod za šport Nova Gorica.

Razglasitev izidov z nagrajevanjem je bila (pre)pozna, ko je veliko tekačev že odšlo s prizorišča.

POPRAVEK: Razglasitev izidov je bila namerno opravljena po prihodu vseh tekmovalcev v cilj, ob spoštovanju načel tekaškega ferpleja.

 

Izidi:

28 km, moški:

  1. Bojan Ambrožič (KGT Papež) 2:55:41
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 2:56:31
  3. Roberto Gheduzzi (Team Mud and Snow) 3:01:32

Ženske:

  1. Katja Kegl Vencelj (Tektonik) 3:28:26
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 3:41:36
  3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 3:44:19

12 km, moški:

  1. Simon Strnad (KROUFE.com – Astraea) 1:07:09
  2. Mark Bogataj (Sportka Žiri) 1:07:27
  3. Marko Saksida 1:11:57

Ženske:

  1. Ana Čufer (Salomon/PGT) 1:12:20
  2. Sara Crisci (AR Fincantieri) 1:23:08
  3. Susanna Vidoz (GS Maraton Citta del vino) 1:29:04

Vsi izidi so na povezavi.

3v-marko

Marko Tratnik, nesojeni zmagovalec.

 

3v-katja
Katja Kegl Vencelj je tudi po materinski izkušnji zelo hitra.

 

3v-josko
Jožef Tomažič (v majici X-teka Dimnice) se pozdravlja s predsednikom GMG Emilianom Feleppo.

 

3v-vojak
Za zgodovinski spomin so skrbeli tudi kostumi izpred stotih let, vojaški in bolničarski.

 


Fotogalerija je na povezavi.

VJ, foto: Jure Batagelj